Vecka IV - Klimathotet - Ekomat
I gårdagens inlägg tipsade vi om de små sakerna du kan göra i vardagen, som gör skillnad. Som en del läsare kan ha upptäckt, lämnade vi avsiktligt ute en stor del av dessa preventivmedel för växthuseffekten, och det är den ekologiska maten.
Ingen där ute kan väl ha fullkomligt missat denna trend med ekomat. Från att för några år sedan varit nästan helt omöjligt att få tag på, finns det nu massor av alternativ för de som väljer att äta ekologisk mat.
Men som de mesta "trenderna", kan man ibland inse att man inte riktigt vet vad det är. Så vad innebär egentligen ekologisk mat?
Alla varor (grönsaker, frukter, rotfrukter, säd) som finns i affären går att tillverkas utan hjälp av växthus, kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Ändå väljer en del - faktiskt en mycket stark majoritet - av dagens jordbrukare att använda sig av dessa hjälpmedel för att snabbare kunna utveckla produkterna, och därigenom få in mer pengar i kassan.
I nuläget kan det anses ganska harmlöst, men om man sedan börjar att se på konsekvenserna av dessa handlingar kan det vara svårt att inse hur onödigt det egentligen är.
Faktum är att genom dessa metoder sprids onödigt mycket gifter från åkrarna genom marken, vatten och luften, som i sin tur leder till en förgiftning av artrikedomen och marken.
Man kan tycka att det inte låter speciellt positivt hittills, men det kommer mera!
Visst är vi inte experter, men vi tycker ändå att det bästa ekomaten är att de satsar på närproducerade varor. Det i sig är en väldigt stor satsning för klimatet, då inga "onödiga" utsläpp av koldioxid från bränsle förbränns. De "vanliga" varorna importeras annars ofta från andra länder, och måste därför transporteras långa sträckor, vilket kostar vårt jord väldigt mycket.
Allt detta kan dock vara svårt för hela jordens befolkning att tillämpa, då priset på den ekologiska (i alla fall i nuläget) är betydligt högre än priset på den maten vi är vana med, och är i viss mån för en del svår att få tag på.
Vi kan bara hoppas att fler och fler inser att genom att betala de extra kronorna och köpa ekologiskt istället för euroshopperprodukter, så är vi en bit på väg!
(Faktum är även att många eko-ätare förespråkar detta sätt att äta endast pg.a att de tycker att maten smakar godare ekologisk, så prova!)
Skribent: Rebecka
Ingen där ute kan väl ha fullkomligt missat denna trend med ekomat. Från att för några år sedan varit nästan helt omöjligt att få tag på, finns det nu massor av alternativ för de som väljer att äta ekologisk mat.
Men som de mesta "trenderna", kan man ibland inse att man inte riktigt vet vad det är. Så vad innebär egentligen ekologisk mat?
Alla varor (grönsaker, frukter, rotfrukter, säd) som finns i affären går att tillverkas utan hjälp av växthus, kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Ändå väljer en del - faktiskt en mycket stark majoritet - av dagens jordbrukare att använda sig av dessa hjälpmedel för att snabbare kunna utveckla produkterna, och därigenom få in mer pengar i kassan.
I nuläget kan det anses ganska harmlöst, men om man sedan börjar att se på konsekvenserna av dessa handlingar kan det vara svårt att inse hur onödigt det egentligen är.
Faktum är att genom dessa metoder sprids onödigt mycket gifter från åkrarna genom marken, vatten och luften, som i sin tur leder till en förgiftning av artrikedomen och marken.
Man kan tycka att det inte låter speciellt positivt hittills, men det kommer mera!
Visst är vi inte experter, men vi tycker ändå att det bästa ekomaten är att de satsar på närproducerade varor. Det i sig är en väldigt stor satsning för klimatet, då inga "onödiga" utsläpp av koldioxid från bränsle förbränns. De "vanliga" varorna importeras annars ofta från andra länder, och måste därför transporteras långa sträckor, vilket kostar vårt jord väldigt mycket.
Allt detta kan dock vara svårt för hela jordens befolkning att tillämpa, då priset på den ekologiska (i alla fall i nuläget) är betydligt högre än priset på den maten vi är vana med, och är i viss mån för en del svår att få tag på.
Vi kan bara hoppas att fler och fler inser att genom att betala de extra kronorna och köpa ekologiskt istället för euroshopperprodukter, så är vi en bit på väg!
(Faktum är även att många eko-ätare förespråkar detta sätt att äta endast pg.a att de tycker att maten smakar godare ekologisk, så prova!)
Skribent: Rebecka
Kommentarer
Trackback