Vecka VIII - Livet efter skolan - Att skriva ett CV

För er som nu står inför det viktiga steget att söka jobb, vare sig det handlar om sommarjobb eller heltid, så är en av de vikitigaste stegen för en väl genomförd ansökan, ett riktigt bra CV.

CV står för Curriculum Vitae, är latin och betyder livsbeskrivning på svenska. Som det framgår av namnet är det alltså meningen att du ska ge läsaren en bild av dig själv, vad du gjort och vart du vill komma. Man ska dock inte svälja detta alltför "rakt av" - varför skulle arbetsgivaren behöva veta saker som inte är relevanta för jobbet du söker?
Just därför kan det också vara en bra idé att skräddarsy olika CV:n om du söker olika jobb samtidigt, då du då lättare kan framföra varför just Du är bäst för jobbet - och CV-skrivande är inte heller en exakt vetenskap.



Detta ska finnas med på ett CV:

  • Personuppgifter, såsom namn, personnummer, kontaktuppgifter etc.

  • Livs- och karriärmässigt mål. Detta är dock en punkt som kan skippas, men är säkerligen något som uppskattas av läsaren. På det sättet kan arbetsgivaren se vad du är för slags person, och visa att det finns en personlighet bakom all fakta. Här kan det passa med en underrubrik där du beskriver din personlighet; dina styrkor men också dina svagheter (som självklart vänds till något positivt, t.ex. "när jag börjar med ett projekt kan jag inte släppa det förrän det är perfekt")

  • Praktisk erfarenhet. Behöver inte vara ett jobb, här kan du t.ex. berätta om vad du hade som projekt- eller examensarbete om det är relevant för arbetsgivaren.

  • Utbildning. Under denna kategori ska du lägga in ev. gymnasieutbildning, universitetsutbildning osv. samt start- och slutår. Om du har några språkliga färdigheter passar det även att lägga som underkategori till denna (arbetsgivaren vill mycket ofta vid serviceinriktade arbeten veta om Dina färdigheter i engelska).

  • Tidigare anställningar. Här kan du berätta om dina tidigare arbeten, alltifrån sommarjobb i åttan och helgjobb på ICA till fasta heltidsanställningar.

  • Fritidsintressen. Det är alltid bra för arbetsgivaren att kunna läsa om vad du är för sorts person utanför jobbet. Därifrån kan de exempelvis se om du har någon passion för det du arbetar med (ex. klädbutiksbiträde som på fritiden gillar att shoppa). Detta kan vara något arbetsgivaren letar efter, då det är viktigt för att se om du kommer att gilla, och framförallt lägga in energi, på det potentiella jobbet.

  • Referenser. Ibland vill arbetsgivaren tala med någon av dina tidigare arbetsgivare för att se om du överrensstämmer med profilen du gett. Därför kan det vara bra att på förhand prata med någon av dessa, och se om de kan ställa upp på detta. Då kan det också vara fördelaktigt att tala med personen lite av vad Du vill framföra, och vad du kanske vill att de ska skippa att nämna..


    Övriga tips till själva skrivandet:

  • Välj ett typsnitt som är lättläsligt.
  • Det fördelaktigt att överlämna ett CV som är luftigt och skrivet på ett inbjudande vis. Annars kanske det inte läses alls! 
  • Lämna alltid en hållbar kontaktmöjlighet. Om du vet att du kanske kommer att ändra mobilnummer inom den närmsta framtiden kan det vara en fördel att då också nämna ex. e-mailadress.
  • Försök att hitta nyckelord som kort säger något om vad du har sysslat med. Exempel på sådana nyckelord är; arbetade med, arbetsuppgifterna var, ansvarade för, kassaansvar, utvecklade, personalansvar, initierade, förbättrade, informerade osv. När det gäller utbildning kan man ange inriktning och speciella kurser som man vill lyfta fram.
  • KORREKTURLÄS ALLTID! Det ger ett helkasst intryck med ett stavfel inblandat i texten. Be gärna någon annan att korrekturläsa det också, det är alltid en fördel.
  • Upprepa inte saker som redan står någon annan stans i texten.
  • Det tåls att säga det igen - radera irrelevant information! Det blir bara jobbigt för läsaren.
  • Ljug inte. Även om det är lockande att dölja arbetslöshet, snabba jobbyten eller andra luckor genom att ändra datumen för din anställningstid - låt bli. Upptäcks dina lögner är det tack och adjö.

  • Jag skulle kunna sitta och rabbla upp tusen saker till som är bra att tänka på. Det bästa övergripande tipset jag kan ge er är dock att låta någon ärlig person som känner dig väl, läsa CV:t och ge kommentarer.
    LYCKA TILL i ditt CV-skrivande!


    Skribent: Rebecka


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0