Vecka IV - Klimathotet - Avslut

Efter allt prat om klimathotet i två veckors tid, är det dags för ett avslut. Och vad skulle inte då passa bättre än en undersökning? Det är i alla fall vad vi har pysslat med under de senaste dagarna. För er som inte fått chansen att svara på våra frågor kan jag berätta att den handlade om människors vanor när det kommer till att spara på jordens sparkapital (dvs. energi, bensin, vatten osv).
Dessutom har ju riksdagen just nu uppe ett förslag om att förbjuda bensin- och diseldrivna bilar samt förbrukning av olja för husuppvärmning, fr.o.m år 2020 samt 2025. Denna aktuella fråga bad vi våra utvalda att ta ställning till.



Så, vad kom vi då fram till? Jo, det visade sig turligt nog att samtliga personer hört talat om växthuseffekten, och anser sig ha någon aning om vad det handlar om. Till vår förfäran upptäckte vi dock att många av dem ändå inte gjorde speciellt mycket för att spara på energi osv, och de ansåg själva att de kunde göra saker mycket bättre.

Hittills var alla svar någorlunda lika, men när det sedan kommer till riksdagsförslaget började åsikterna att sprida sig åt olika håll. De flesta skulle kunna tänka sig att föra in detta i praktiken, bara det utvecklades bättre alternativ som t.ex. miljöbilar och alternativ till oljeuppvärmning. Andra var skeptiska, och en del kunde verkligen inte tänka sig en framtid utan fossila bränslen. En person tog faktiskt upp en mycket intressant fråga gällande just bensindrivna bilar. Denna person verkar ha tänkt mycket på denna fråga, och kommit fram till att troligtvis skulle leda till en ny illegal verksamhet, som innebar "svart" försäljning av bensindrivna bilar.







För att motverka växthuseffekten skulle hela jordens befolkning behöva dra till med drastiska åtgärder. Frågan är bara, hur ska man få folket att förstå, och vems uppgift är det att få alla att agera?
Kanske detta förslag om förbud mot fossila bränslen låter väldigt orealistiskt, men kanske är det det som behövs för att få oss att reagera?
Många frågor kräver många svar. Så ge gärna era åsikter! :)


Skribent: Rebecka

Vecka IV - Klimathotet - Miljöbilar

Mat kan påverka miljön positivt, och det kan även våra färdmedel göra.
Det talas om att åka kollektivt, och i så stor utsträckning som möjligt lämna bilen hemma.
Om man nu inte kan ta sig dit man vill utan bil, kan man åtminstone fundera på att skaffa sig en bil som är snällare mot naturen. För det är inte dagens bilar, drivna på fossila bränslen som bensin och diesel.

Målet med miljöbilar är att de ska ha så liten klimatpåverkan som möjligt och samtidigt låga utsläpp av miljö- och hälsoskadliga avgaser. De drivs med flexifuel, bifuel, biogas, etanol eller el. Bensin- och dieselbilar som har ett väldigt lågt utsläpp av koldioxid, klassas också som miljöbilar.
Antalet miljöbilar i Sveriges ökar snabbt, vilket visar på en god trend. En hjälpande faktor till den stora försäljningen av dessa bilar, är att en miljöbilspremie delats ut till alla köpare. Med varje bränslesnål och bränsleflexibel bil medföljer en premie på 10 000 kr. Vid årsskiftet mellan 2009 och 2010 har Regeringen belutat att sätta stopp för denna utbetalning, och då krävs annat för att fortfarande locka miljöbilsköpare. Vilka resurser som då ska sättas in är oklart, men det har kommit på tal att totalförbjuda bensin- och dieseldrivna bilar från 2025, och från 2015 förbjuda försäljning av dem. Om det fungerar eller inte, återstå att se, men visst är det ett steg i rätt riktning.
Frågan är bara om vi människor är redo att ge upp våra nuvarande bilar. En miljöbil kostar trots allt en hel del, och att inom 16 år byta ut varje svensk bil, kan bli problematiskt.
Idéer om miljövänligare transportsätt finns i alla fall, och det är bara att låta tankarna sprudla. För någon gång måste ju en riktigt bra idé komma, som får hela mänskligheten att bojkotta de nuvarande bilarna.




Skribent: Lena

Vecka IV - Klimathotet - Ekomat

I gårdagens inlägg tipsade vi om de små sakerna du kan göra i vardagen, som gör skillnad. Som en del läsare kan ha upptäckt, lämnade vi avsiktligt ute en stor del av dessa preventivmedel för växthuseffekten, och det är den ekologiska maten.

Ingen där ute kan väl ha fullkomligt missat denna trend med ekomat. Från att för några år sedan varit nästan helt omöjligt att få tag på, finns det nu massor av alternativ för de som väljer att äta ekologisk mat.
Men som de mesta "trenderna", kan man ibland inse att man inte riktigt vet vad det är. Så vad innebär egentligen ekologisk mat?



Alla varor (grönsaker, frukter, rotfrukter, säd) som finns i affären går att tillverkas utan hjälp av växthus, kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Ändå väljer en del - faktiskt en mycket stark majoritet - av dagens jordbrukare att använda sig av dessa hjälpmedel för att snabbare kunna utveckla produkterna, och därigenom få in mer pengar i kassan.
I nuläget kan det anses ganska harmlöst, men om man sedan börjar att se på konsekvenserna av dessa handlingar kan det vara svårt att inse hur onödigt det egentligen är.
Faktum är att genom dessa metoder sprids onödigt mycket gifter från åkrarna genom marken, vatten och luften, som i sin tur leder till en förgiftning av artrikedomen och marken.
Man kan tycka att det inte låter speciellt positivt hittills, men det kommer mera!

Visst är vi inte experter, men vi tycker ändå att det bästa ekomaten är att de satsar på närproducerade varor. Det i sig är en väldigt stor satsning för klimatet, då inga "onödiga" utsläpp av koldioxid från bränsle förbränns. De "vanliga" varorna importeras annars ofta från andra länder, och måste därför transporteras långa sträckor, vilket kostar vårt jord väldigt mycket.
Allt detta kan dock vara svårt för hela jordens befolkning att tillämpa, då priset på den ekologiska (i alla fall i nuläget) är betydligt högre än priset på den maten vi är vana med, och är i viss mån för en del svår att få tag på.

Vi kan bara hoppas att fler och fler inser att genom att betala de extra kronorna och köpa ekologiskt istället för euroshopperprodukter, så är vi en bit på väg!

(Faktum är även att många eko-ätare förespråkar detta sätt att äta endast pg.a att de tycker att maten smakar godare ekologisk, så prova!)

Skribent: Rebecka

Vecka IV - Klimathotet - Vardagsknep för världen

Det finns så många enkla vardagliga knep vi kan göra för att motverka det rådande klimathotet.
Det är bra för vår jord, och som om inte det vore nog, sparar man även pengar på det...

Här kommer några förslag, som ni städigt bör ha i bakhuvudet:

♦ Låt inte vatten stå och rinna, varken när du diskar, bostar tänderna, tvålar in dig i duschen, rakar benen eller dylikt.
♦ Ställ aldrig in varm mat i kylskåpet (Det gör att det krävs mer energi för att hålla temperaturen nere)
♦ Låt djupfrysta varor tina upp i kylskåpen innan de ska användas. (Det ger lite "gratis" kyla) 
♦ Välj platta efter kastullens eller stekpannans storlek. Plattan ska helst vara lite mindre (Är kastrullen 1 cm mindre än plattan ökar elförbrukningen med 20 %)
♦ Använd vattenkokare för att koka upp vatten istället för i kastrull. (Detta sparar även tid. Nudlar blir klara på max 4 minuter)
♦ Stäng av plattan när det återstår några minuter av kok- stektiden och använd eftervärmen.
♦ Sortera sopor! Återvinn allt som kan återvinnas! (Vik förpackningar så små som möjligt, så lastbilar inte behöver hämta containrar lika ofta) 
♦ Se till att tvättmaskinen är full när den körs, och passa även på att sänka temperaturen litet. (90º är uteslutet)
♦ Hängtorka kläder istället för att torktumla. (Även på vintern)
♦ Spola ej ned mer än nödvändigt i toaletten. Använd istället en soptunna för tops etc.
♦ Stäng av alla elektroniska apparater, så de inte bara står på stand-by. (Koppla så mycket som möjligt till en strömbrytare där du samtidigt kan stänga av allt)
♦ Håll lampor släckta i de rum ingen vistas.
♦ Ersätt vanliga lampor med lågenergilampor. (Dessa använder 80% mindre energi och håller upp till 15 gånger längre än vanliga glödlampor)
♦ Ställ ej soffor eller andra stora föremål framför element eftersom det hindrar värmestrålningen.



Skribent: Lena

Vecka IV - Klimathotet - Hur klimatsmart är du?

Klimathotet och växthuseffekten är ämnen ingen kunnat undgå den senaste tiden. Vi hör och läser dagligen i media om de massiva koldioxidutsläppen, men frågan är om det spelar någon roll. Ändrar vi våra vanor efter att vi hört alla dessa varningar?

En medelstor villa förbrukar i genomsnitt 6 160 kilowattimmar (kWh) hushållsel per år, och lägenheter 2 435 kWh. Varje kWh el orsakar ett utsläpp av 0,375 kg koldioxid. Ett hem behöver även hållas uppvärmt, och till det förbrukar villor årligen 17 939 kWh och lägenheter 11 457.    
(Källa: IVL, Svenska Miljöinstitutet)

Alla dessa siffror säger en inte så mycket, men om man tänker sig att en enda villa årligen orsakar ett utsläpp på ca 6000 kilo koldioxid, som då omedelbart svävar upp i atmosfären och bidrar till den globala uppvärmningen, som på sikt kan utrota hela mänskligheten.
Denna tanke är skrämmande. Tänk dig då jordens alla villor och hur många miljontals kilo koldioxid de tillsammans släpper ut... Det går knappast att föreställa sig hur mycket det är.

Detta är förödande, och det värsta är att det är sådana simpla ingrepp som vi människor kan göra för att minska dessa utsläpp avsevärt. Problemet är bara att vi inte gör det.
Många tänker nog att; "Det spelar ingen roll hur jag gör, jag är ju bara en människa av 6 miljarder, så jag kan lika gärna göra som jag alltid gjort." Det är detta resonemang vi måste utrota. Här passar det klychiga ordspråket in; Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Så börja redan idag, gör något för vår planet, så vi kan vistas på den ett tag till!




En bra början är att göra detta test som visar hur klimatsmart du är.
alla kan göra något...
Hur klimatsmart är Du?


Skribent: Lena

Tragiskt men sant

Av någon oförklarlig anledning har introduktionsinlägget jag (Lena) publicerade i tisdags försvunnit från bloggen.
Vi förstår inte hur, men bestämde oss för att jag skulle ge det ännu ett försök.
Så nu kommer inlägget, som ni får tänka er kom före inlägget nedan.


Vecka IV - Klimathotet - Svar om grunderna

Vi vet (av egen erfarenhet) att många därute hör mycket om dagens klimatproblem, med växthuseffekten etc. Dock har vi uppfattat att alla inte riktigt förstår vad det innebär, så varsågod, Här kommer några frågor och svar om klimathotet!

Vad...



är växthusgaser?
Det är själva orsaken till att vi idag upplever den starka växthuseffekten. Vattenånga och koldioxid är de viktigaste växthusgaserna, följda av dikväveoxid och metan. Den växthusgas man oftast pratar om är koldioxid. Halten av koldioxid i atmosfären är nu av allt att döma den högsta på 20 miljoner år. Människans förbränning av kol, olja och naturgas ökar koldioxidhalten, liksom röjning av skog. Utsläppen av metan är mycket mindre, men exempelvis kor och risodlingar under vatten ger ifrån sig metan. Metan är drygt 20 gånger kraftfullare som växthusgas än koldioxid. Dikväveoxid (lustgas) skapas till exempel vid gödsling av åkermark. Halten i dag är den högsta på tusen år. Andra växthusgaser än de fyra nämnda är HFC (fluorkolväten), svavelhexafluorid samt freoner.

är växthuseffekten?
Atmosfären släpper igenom solstrålning, som tas upp av jordytan eller studsar tillbaka. Is skickar tillbaka 90 procent av solenergin, medan havsvatten tvärtom suger upp 90 procent. Växthuseffekten har fått sitt namn av att atmosfären är ungefär som glaset i ett växthus. När solstrålningen släppts in och tagits upp av jordytan hindrar glaset den skapade värmestrålningen från att passera ut i rymden. Naturligt finns en växthuseffekt, som gör att temperaturen vid marken är drygt 30 grader högre än den annars skulle ha varit om atmosfären inte haft någon växthuseffekt. Det man i dagligt tal kallar växthuseffekten är att växthusgaserna som människan släpper ut förstärker "glaset", vilket ökar värmen på jorden.

händer när växthuseffekten höjer jordens medeltemperatur?
På olika platser händer olika saker. För det första ökar temperaturen inte jämnt över hela jordklotet. Värmen ökar snabbare över landområden än ute till havs. I ett av de scenarier forskarna räknat på, där jordens medeltemperatur ökar med 4,4 grader till 2100, så innebär det åtta graders temperaturökning i till exempel Sibirien och Kalahari-öknen i sydvästra Afrika. I ett område kan en temperaturökning leda till ökad nederbörd, i ett annat område som redan i dag är varmt kan den leda till torka.

kan man göra för att (tillfälligt) stoppa koldioxidens effekter?
Ja, genom att pumpa ner och lagra den i jordens innandöme. Det gör norska Statoil. De har hittat håligheter i sandstensberget 900 meter under Sleipnerplattformen i Nordsjön, som ser ut ungefär som en bikupas honungskaka. Där kan hela Europas utsläpp av koldioxid de närmaste 500 åren lagras, enligt Statoil. Själva började de pumpa tillbaka koldioxid som frigjordes vid naturgasborrning och numera lagrar de en miljon ton koldioxid om året. Men Statoil konstaterar också att det skulle kosta enormt mycket pengar att leda alla Europas koldioxidutsläpp till håligheterna.

kan man förutse för ändringar i det globala klimatet i framtiden?
Enligt klimatsimuleringar kommer en fortsatt ökning av växthusgaser i atmosfären att påverka jordens klimat genom den förstärkta växthuseffekten. Sådana klimatberäkningar genomförs på en rad håll i världen.
Klimatmodellerna visar att med fortsatta utsläpp kan jordens medeltemperatur öka med 1,4-5,8 grader på hundra års sikt (mellan år 1990 och år 2100). Havens medelhöjd skulle samtidigt öka med uppskattningsvis 9-88 cm. Den globala nederbörden skulle också öka, dock med en ojämn geografisk fördelning. På vissa områden kan nederbörden regionalt minska.
En del av osäkerheten kring hur mycket temperaturen beräknas stiga i framtiden på grund av utsläpp beror på ovissheten om hur stora utsläppen kommer att bli i framtiden. Dagens klimatmodeller är inte heller perfekta utan bygger på förenklade och delvis bristfälliga beskrivningar av klimatsystemet. Det behövs ytterligare forskning inom en rad områden, till exempel havens roll i klimatsystemet samt meteorologiska processer som molnbildning och strålning. Samverkan mellan vegetation och atmosfär är också ett område som utvecklas.

kommer man se för förändringar i det svenska klimatet?
I Sverige arbetar man med klimatscenarier till exempel inom forskningsprogrammet SWECLIM, för att analysera vilka regionala följder den förstärkta växthuseffekten skulle kunna ge. De hittills framtagna resultaten pekar på att med dagens utsläppstrender ökar den nordiska årsmedeltemperaturen på hundra års sikt med närmare 3-4 grader. Höjningen skulle bli ojämnt fördelad under året; 4-5 grader under vintern och 2-3 grader under sommaren. Höjningen fördelas ojämnt även geografiskt; med en något större förändring i de norra delarna än i de södra delarna. Samtidigt ökar troligen nederbörden, för hela Sverige kanske med mellan 10 och 15%. I södra Sverige visar klimatmodellerna egentligen inga större förändringar mot idag, men i norra Sverige kan nederbörden öka med upp till 20-30%.


Har ni några frågor ni vill få besvarade, skriv ett inlägg nedan!

(Källor: aftonbladet.se, smhi.se)


Skribent: Rebecka

Vecka III - Självförtroende - Tro på dig själv

Nu börjar denna vecka lida mot sitt slut, vilket också betyder att självförtroende-temat är över.
Ni har under dessa två veckor fått en guidning in i denna värld av självbilder- känslor och förtroende.
Förhoppningsvis har Ni också förstått skillnaderna och lisat ut hur pass självsäkra Ni är.
Om dessa texter och tester visat att Ni inte har en så bra bild av Er själva, hoppas vi att det ska gå att ändra på. För ingen människa är den andra lik. Det är så vi är skapta, och så ska det alltså vara.
Just därför ska man vara stolt över den man är, och inte klanka ned på sig själv.
Tänk på det nästa gång Ni känner er svaga och tvivlar på er själva.

Du är du, och du duger!




Skribent: Lena

Vecka III - Självförtroende - Blondinbellas självförtroendeskola

Då även vi nu kastat oss ut i bloggvärlden, är det självklart att man ibland imponeras av Blondinbellas bloggande. Något som också är intressant är hennes självförtroende, som trots motgångar och stress verkar vara väldigt starkt.

Därför är det ju perfekt att Cosmopolitan lagt ut en artikel där fröken Löwengrip avslöjar sina bästa självförtroendetips!



Läs och låt inspireras:
http://www.cosmopolitan.se/egokick/dududu/2008/11/06/blondinbellas-sjalvfortroendeskola




Skribent: Rebecka

Vecka III - Självförtroende - Självbild & Självkänsla/Identitet

Som vi nämnde i intoduktionsinlägget, handlar det här temat väldigt mycket om att kunna se skillnaderna mellan Självförtroende, Självkänsla och Självbild. Orsaken till detta är att vi anser att många därute blandar ihop de här uttrycken, och det tror inte vi är bra. Det bidrar till att många personer tror att de är dåliga bara för att de inte ser ut som de tycker att de borde göra, kanske inte har så många vänner som de borde ha eller gör de sakerna de borde göra.

Vi kommer dock återkomma med ett inlägg som beskriver skillnaderna mellan dem, men först ska vi redovisa vad de andra uttrycken betyder. Det skulle även vara roligt om Ni läsare tänker på lite olikheter och berättar om era åsikter!



SJÄLVKÄNSLA

"Självkänsla är egenskapen att uppleva sig själv som kompetent att klara av livets grundläggande utmaningar samt förtjänt av framgång och välmående."
Så beskriver den kända psykoterapeuten och debattören Nathaniel Brandén hans syn på självkänsla.
För er som redan läst vår beskrivning av självförtroende, kan man upptäcka att begreppen självkänsla och självförtroende är nästan samma sak, men det finns en hårfin gräns mellan dem.
Medan Självförtroende är något som är relativt lätt att se och faktiskt inte så svårt att själv påverka, så är Självkänslan mer komplicerat att uppmärksamma och göra något åt. Det handlar mer om vad man är uppväxt med, och hur man har blivit bemött av andra och det går också att koppla till vilka förhoppningar ens föräldrar har haft på en under uppväxten.
Det är alltså väldigt ihopkopplat med ens barndom och är troligtvis orsaken till att det är så svårpåverkat, då det verkligen är "inmatat" i huvudet. En annan förklaring är det som speglats av andra personer som uppfattat dig på ett vis - och kan faktiskt vara grundat i sårbarheten som ett barn har - och även ett dåligt självförtroende.



SJÄLVBILD / IDENTITET

Ordet självbild handlar om vad ens syn på sin egen Identitet, är. Detta är också det största begreppet vi kommer att berätta om - och det beskriver hur den hela människan är. Identiteten kan uppdelas i två olika delar - Hur man upplever sig själv; vad man är, och inte är, och hur andra människor upplever dig.
Orsaken till att identiteten är ett så stort ämne, är för att den beskriver alla människans egenskaper, både de som kan påverkas och de som man inte kan.
Den vanligaste synen på uppbyggnaden av en människas identitet påverkas ungefär lika mycket av det som är "förinbyggt", alltså det man ur naturen är bra på och tycker om - och sedan hur samhället bygger upp oss.
Det finns också många med extrema åsikter och anser att människan enbart är uppbyggd av samhället, men som sagt är det tidigare nämnda den vanligaste synen.
Hur bygger vi då upp oss själva, till den vi är, eller blir? Jo, genom livet upplever vi så galet mycket saker som vi tar in genom våra sinnen. Tack vare de upplevelserna bildar vi vår egen syn på världen och vad som är gott och ont, osv.

Hör gärna av er om det är något som är oklart! :)





Vecka III - Självförtroende (test)



Hur bra är ditt självförtroende?




Gradera i vilken mån följande påståenden gäller för dig.

  1. Stämmer inte alls/Aldrig
  2. Stämmer delvis, någon gång ibland eller mer sällan
  3. Stämmer oftast/nästan varje gång
  4. Stämmer helt/alltid
 
  
Jag...

1.Tycker om att göra saker för andra, men inte att själv stå i centrum.

2. Idealiserar andra människor som duktigare, bättre eller snällare än jag själv.

3. Är för lättpåverkad och gör ofta som alla andra vill istället för det jag själv vill.

4. Är osäker och tveksam i nya beslut. Ältar upplevelser och erfarenheter.

5. Fantiserar om att finna den ideala "själsfränden", den perfekta kärlekspartnern i mitt liv.

6. Blir lätt tystlåten och vågar inte "stå på mig".

7. Kan samtycka till saker och ting för att bli omtyckt och få sympati.

8. Avstår att själv ge en åsikt, vilja eller ståndpunkt.

9. Blir intensivt och snabbt fäst vid någon eller något.


Räkna ihop dina poäng.

         Mindre än 15 poäng    Du verkar ha en bra självkänsla och ett gott självförtroende. Lite tvekan över vem man själv är och vad man kan våga pröva uppstår i några enstaka stunder då och då. I en värld fylld av utseedefixering och allmän mediepåverkan så tjänar dock alla människor på att ta till olika metoder för avslappning och för att lära känna sig själv bättre.

        16-30 poäng    Din självkänsla eller ditt självförtroende behöver bli bättre. Du kanske kan fylla dendär sista "luckan" genom att fylla ditt liv med människor, fysiska saker och göra sånt du tycker om att göra. Kärleksliv, arbetsliv och ens olika karriärmöjligheter idag begär allmer av oss i t ex gott självförtroende, bra självkänsla, social kompetens och förmåga till stresshantering, vilket blir extra prövande för dig om symtomen förvärras. Vid stor press kan det också hända att din tro på dig själv faller.

        Mer än 30 poäng     Du lever antagligen ett liv där du inte ser dina egentliga möjligheter, talanger och färdigheter. Utan åtgärder riskerar att du nöjer dig med sämre saker än du är värd. Om du fick riktigt höga poäng, kan det finnas risk för självdestruktivt beteende, och det är inte ett bra tillvägagångssätt. Om du själv upptäcker tendenser kan det vara bra att söka upp psykolog, eller kuratorn på skolan. De kan hjälpa dig mer än du tror! Du ska absolut inte behöva leva med ett så lågt självförtroende, och vi rekommenderar att göra nåt åt det, för din egen utveckling!


Skribent: Rebecka

Vecka III - Självförtroende

Nu har det blivit dags att göra skillnad. Självförtroende är ett oerhört brett och aningen diffust ämne. Därför tänkte vi nu försöka klargöra vad det är, en gång för alla.
         
"Fy vad jag är ful - och tjock - och gud vad äcklig jag ser ut!"
Detta har inget som helst med självförtroende att göra, som många tror.
Du förstår, självförtroende handlar det inte om utsidan och utseendet - utan om tilltron till sin egen förmåga att prestera. Det handlar om att tro på sig själv och inte tvivla på sina kunskaper, utan att känna sig nöjd med den man är, och det man gör. Det gäller att se sina positiva sidor och förstärka dem. Trots att det rör sig om ens inre, kan självförtroendet påverkas utifrån, både på ett positivt och negativt sätt. Bekräftelser utifrån kan få oss människor att tro på oss själva och stärkas som personer, samtidigt som självförtroendet kan sjunka avsevärt om man konstant får höra att man inte duger.

Ett fullt utvecklat självförtroende är inte något man föds med, utan det måste tränas upp. På detta plan är det orättvist, då vissa människor verkar vara starka och oberoende av naturen, medan andra har väldigt svårt att "ta för sig" och acceptera sig själva i vardagen. Just hur man kan träna upp sitt självförtroende ska vi ta upp senare denna vecka.



Hoppas detta gjort dig någorlunda klok!

En nyhet är förresten att LRblogg har fixat en egen e-mail för att alltid vara anträffbara...
hör gärna av dig med ris eller ros till [email protected]

Skribent: Lena

RSS 2.0