Vecka IX - Ditt bästa jag - Den förbjudna avundsjukan

Visst är det inte roligt när det går bra för andra, men inte för en själv. Enligt cosmopolitans webbundersökning har hela 93% varit riktigt avundsjuk på någon av sina närmaste kompisar, och själv ansett att det påverkat dem negativt.
Så hur kan man hantera avundsjukan?

Gör det motvilligt ont i dig när kompisen lyckats bättre än dig, eller när flick-/pojkvännen skaffat nyare prylar än du någonsin skulle ha råd med? Med säkerhet kan jag säga att de flesta av er någon gång har känt sig avundsjuk på någon närstående, trots att man egentligen bara Vill vara glad för dennes skull. Det är faktiskt en naturlig känsla, och i nuläget då vi delar med oss mer än någonsin av våra framgångar i bloggar etc, då kändisarnas liv är mer tillgängliga än de tidigare varit, är det inte konstigt.. Men det skulle det dock vara om man aldrig jämförde sig med andra och ja - ibland - kände sig underlägsen.
Varför är det då så vanligt att man känner sig avundsjuk på en nära vän istället för någon som kanske lyckats ÄNNU bättre? Jo, forskning visar att det ligger i människans natur att jämföra sig med sådana som ligger på samma "nivå", alltså sådana som du själv känner att du skulle kunna mäta dig med. Det är också där nyckeln till lösningen på problemet ligger!


Det första steget när svartsjukan slår till, är att fråga dig själv om känslan egentligen har någon grund. Kanske har inte tjejkompisens lycka med hur lyckad du är, att göra - du är inte dålig för att hon är bra. På längre sikt kanske det är dags att fundera på varför du blir avundsjuk - är det kompisen som konstant skryter? Eller, ligger det djupare än så - i din egen självkänsla? (Tips: lochr-blogg tema nr 1 om självkänsla).

Det bästa tipset vi kan ge är nog ändå att finna de sakerna du är allra bäst på, och försöka få tankarna att kretsa kring det positiva istället för det negativa. Ingen säger ju dock att det är fel att vara avundsjuk ibland - i viss mängd kan det leda till framgång!
Nästa gång - fråga kompisen som lyckats bättre om råd istället för att vända det negativt. Det kan definitivt hjälpa dig att nå dit du vill!



Skribent: Rebecka

Vecka IX - Ditt bästa dag - Styr dina tankar

För att bli den person man vill vara krävs tålamod, själdiciplin och beslutsamhet. Det är inte alltid en enkel och behaglig väg att färdas på, men målet är värd den besvärliga resan.
Ämnet "Ditt bästa jag" är väldigt brett och sammanbilds
bara i strävan mot en bättre personlighet.



Våra tankar har stor betydelse i vårt  liv och ofta styrs man helt och hållet av dem, och som ni vet är våra tankar inte alltid rosenröda...
Lyckas man därför bryta sig loss från de negativa tankarnas dragningskraft är man på god väg emot ett bättre, trevligare och lättlevt liv. Det finns åtskilliga filosofer och vetenskapsmän som funderat över tankarnas betydelse för vårt liv, och de är överens om att de kan, och bör, styras.

Med hjälp av Positive thinking kan mycket i vardagen förbättras - och det enbart genom tankekraft.
Det kan väl inte vara så svårt, att tänka positiva tankar istället för negativa? -Jo, det är inte alls så enkelt som det låter. Man har alltid lika stor chans att välja positiva som negativa tankar, men ändå väljer man oftast de negativa. Varför man gör det är ett mysterium, men det handlar nog mest om rädslan för att bli besviken. Istället tänker man hellre i negativa banor från början, för att slippa besvikelsen.

Men, för att kunna förbättra sitt ego krävs ibland motgångar. Man ska inte vara rädd för att misslyckas, för då kan man inte heller lyckas.
Med övning, viljekraft och beslutsamhet kan man lyckas ändra sina tankebanor till det positiva och pressa bort det negativa. När man funnit denna kraft har man potential att leva ett rikare liv utan onödiga besvikelser.

"Change your thoughts, to change your world"



Skribent: Lena                                                                                                                     

Vecka IX - Ditt bästa jag

Vad vill du bli när du bli stor?
Denna fråga har man hört väldigt många gånger, och som liten var man ofta väldigt säker på vad man själv ville. Skulle man fråga samma fråga idag, är det många som inte riktigt vet vad de vill; och i förlängning - vilka personer de själva är.

Det absolut viktigaste valet i livet är det beslutet du tar om vem du vill vara, men det kan ibland vara problematiskt att veta hur man ska ta sig dit. Vi vill väldigt gärna vara med och guida er genom er personliga utveckling, och därför kommer de kommande två veckorna att handla om just detta.
Ta tag och börja förändringen - det är aldrig för sent att bli ditt dröm-jag!





Skribent: Rebecka                                                                                                             

Vecka VIII - Livet efter skolan - Avslut

Nu är det tyvärr dags att avsluta denna period, och dumpa ämnet "Livet efter skolan".
Självklart är det inget som någon av oss kommer att glömma bort, då det är ett väldigt aktuellt och viktigt ämne för alla Sveriges studenter (och alla andra för den delen!)

Glöm aldrig vad vikten av en utbildning kan göra för dig. Vi menar inte bara en merit inför jobbsökandet, utan även för din insida. Det är definitivt bra för själen och självkänslan att utbilda sig, och som min pappa säger:
Utbildning är alltid en investering.





Lycka till i framtiden!

Skribent: Rebecka                                                                                                    

Vecka VIII - Livet efter skolan - Plugga på distans

Jag sprang på en gammal bekant för några dagar sedan, och han berättade att han pluggade - på distans.
Distansutbildning är ett fenomen som, åtminstone jag, helt missat, men något som han starkt rekommenderar. det positiva med detta är att man då inte är bunden till någon speciell stad, utan kan bo mitt ute på landet. Allt man behöver är Internetuppkoppling - för det program han läser gör det möjligt att se alla föreläsningar online, när man vill.
Ännu ett plus för honom är att han helt sluppit ta studielån därför att han kan bo hemma samtidigt som han läser. Tack vare den fria studieformen som innebär att man kan lyssna på föreläsningar mitt i natten om man så vill, gör det även möjligt för honom att hinna med att arbeta vid sidan av studierna för att tjäna ihop lite extra pengar.

Distansutbildningar.se kan Du läsa mer om både hela distansutbildningar och enstaka kurser!



Skribent: Lena                                                                                                         

Vecka VIII - Livet efter skolan - (What) to be or not to be

...That's the question.

Högskoleverket har med hjälp av Statistiska centralbyrån undersökt vad för slags arbeten som kan komma att behöva förstärkning under de kommande åren. Deras undersökning visar läget om fem år från idag, då de som i höst börjar studera, förmodligen är färdigutbildade.

Även Arbetsförmedlingen har gjort en research över framtidens jobb och de menar att lågkonjunkturen som nu råder inte enbart har negativa följder. I och med den ostadiga ekonomin och svenska kronans låga värde, stannar många hemma i Sverige istället för att ge sig ut på resor runt om i världen. Samtidigt söker sig människor från andra länder hit pga (eller tack vare) att kronan blivit billigare. På så sätt ökar både inkomsten inom handel och turism. Arbetsförmedlingen tror också att 50-talisterna som går i pension om några år är ovanligt pigga, och därför kan nya arbeten dyka upp inom exempelvis upplevelser, spa och hälsa.

Inom turism, IT och barn- och äldreomsorg finns flest arbeten tillgängliga framöver.

Specifika yrken det spås en ljus framtid inom är:
IT-specialist
Systemdesigner
Programmerare
IT-projektledare
Nätverkstekniker
Dataoperatör
IT-tekniker

Fritidspedagog
Förskollärare
Yrkeslärare
Bibliotikarie
Tandläkare

Yrken det redan är överskott på:
Jurist
Journalist
Ekonom
Apotekare
Konstnärliga yrken


Skribent: Lena

Vecka VIII - Livet efter skolan - Att skriva ett CV

För er som nu står inför det viktiga steget att söka jobb, vare sig det handlar om sommarjobb eller heltid, så är en av de vikitigaste stegen för en väl genomförd ansökan, ett riktigt bra CV.

CV står för Curriculum Vitae, är latin och betyder livsbeskrivning på svenska. Som det framgår av namnet är det alltså meningen att du ska ge läsaren en bild av dig själv, vad du gjort och vart du vill komma. Man ska dock inte svälja detta alltför "rakt av" - varför skulle arbetsgivaren behöva veta saker som inte är relevanta för jobbet du söker?
Just därför kan det också vara en bra idé att skräddarsy olika CV:n om du söker olika jobb samtidigt, då du då lättare kan framföra varför just Du är bäst för jobbet - och CV-skrivande är inte heller en exakt vetenskap.



Detta ska finnas med på ett CV:

  • Personuppgifter, såsom namn, personnummer, kontaktuppgifter etc.

  • Livs- och karriärmässigt mål. Detta är dock en punkt som kan skippas, men är säkerligen något som uppskattas av läsaren. På det sättet kan arbetsgivaren se vad du är för slags person, och visa att det finns en personlighet bakom all fakta. Här kan det passa med en underrubrik där du beskriver din personlighet; dina styrkor men också dina svagheter (som självklart vänds till något positivt, t.ex. "när jag börjar med ett projekt kan jag inte släppa det förrän det är perfekt")

  • Praktisk erfarenhet. Behöver inte vara ett jobb, här kan du t.ex. berätta om vad du hade som projekt- eller examensarbete om det är relevant för arbetsgivaren.

  • Utbildning. Under denna kategori ska du lägga in ev. gymnasieutbildning, universitetsutbildning osv. samt start- och slutår. Om du har några språkliga färdigheter passar det även att lägga som underkategori till denna (arbetsgivaren vill mycket ofta vid serviceinriktade arbeten veta om Dina färdigheter i engelska).

  • Tidigare anställningar. Här kan du berätta om dina tidigare arbeten, alltifrån sommarjobb i åttan och helgjobb på ICA till fasta heltidsanställningar.

  • Fritidsintressen. Det är alltid bra för arbetsgivaren att kunna läsa om vad du är för sorts person utanför jobbet. Därifrån kan de exempelvis se om du har någon passion för det du arbetar med (ex. klädbutiksbiträde som på fritiden gillar att shoppa). Detta kan vara något arbetsgivaren letar efter, då det är viktigt för att se om du kommer att gilla, och framförallt lägga in energi, på det potentiella jobbet.

  • Referenser. Ibland vill arbetsgivaren tala med någon av dina tidigare arbetsgivare för att se om du överrensstämmer med profilen du gett. Därför kan det vara bra att på förhand prata med någon av dessa, och se om de kan ställa upp på detta. Då kan det också vara fördelaktigt att tala med personen lite av vad Du vill framföra, och vad du kanske vill att de ska skippa att nämna..


    Övriga tips till själva skrivandet:

  • Välj ett typsnitt som är lättläsligt.
  • Det fördelaktigt att överlämna ett CV som är luftigt och skrivet på ett inbjudande vis. Annars kanske det inte läses alls! 
  • Lämna alltid en hållbar kontaktmöjlighet. Om du vet att du kanske kommer att ändra mobilnummer inom den närmsta framtiden kan det vara en fördel att då också nämna ex. e-mailadress.
  • Försök att hitta nyckelord som kort säger något om vad du har sysslat med. Exempel på sådana nyckelord är; arbetade med, arbetsuppgifterna var, ansvarade för, kassaansvar, utvecklade, personalansvar, initierade, förbättrade, informerade osv. När det gäller utbildning kan man ange inriktning och speciella kurser som man vill lyfta fram.
  • KORREKTURLÄS ALLTID! Det ger ett helkasst intryck med ett stavfel inblandat i texten. Be gärna någon annan att korrekturläsa det också, det är alltid en fördel.
  • Upprepa inte saker som redan står någon annan stans i texten.
  • Det tåls att säga det igen - radera irrelevant information! Det blir bara jobbigt för läsaren.
  • Ljug inte. Även om det är lockande att dölja arbetslöshet, snabba jobbyten eller andra luckor genom att ändra datumen för din anställningstid - låt bli. Upptäcks dina lögner är det tack och adjö.

  • Jag skulle kunna sitta och rabbla upp tusen saker till som är bra att tänka på. Det bästa övergripande tipset jag kan ge er är dock att låta någon ärlig person som känner dig väl, läsa CV:t och ge kommentarer.
    LYCKA TILL i ditt CV-skrivande!


    Skribent: Rebecka


    Vecka VIII - Livet efter skolan - Sökandet

    Vare sig man vill arbeta eller studera efter skolan måste man ta tag i det hela och visa stort intresse och engagemang. Jobben kommer oftaste inte till dig, utan det gäller att vara aktiv i sitt sökande.



  • När det gäller universitet- och högskoleutbildning finns en överlägsen sida där man kan finna svar på allt angående utbildning. Genom denna sida kan man även söka till Svergies alla universitet   -  Studera.nu
  • Här finns även tips för de som intresserar sig för utomlandsstudier

    ۞ Observera att sista ansökningsdatum till universitet och högskolor är den 16 april!



  • Vill man istället ge sig ut direkt i arbetslivet är Platsbanken en mycket bra sida. Det är Arbetsförmedlingens egen hemsida för arbetssökande. Just i detta nu finns där 51414 lediga tjänster att söka, runt om i Sverige. 
  • Monster.se är en annan sida där du kan bli medlem och söka jobb. Du har även ett eget konto där all sökhistorik sparas.
  • En mindre avancerad sökmotor är Jobrapido.se, där du snabbt och enkelt kan se vad det finns för jobb tillgängliga.

  • ۞ Ha även i åtanke att besöka olika arbetsplatser som du skulle kunna tänka dig att arbeta på, och ha med dig ditt godaste humör och ett väl genomarbetat CV som du lämnar till arbetsgivaren. (Mer info och tips angående CV-skrivning kommer senare under denna period).


    Skribent: Lena


    Vecka VIII - Livet efter skolan

    Denna dag spenderade vi båda på "universitetsdagarna" vid Örebro universitet (eller dag och dag, vi gick på en föreläsning om media- och kommunikationsprogrammet). Man kan verkligen säga att varje kommande gymnasiestudent har en specifik inställning när det kommer till att plugga vidare - en del är helt inställda på att plugga vidare direkt; men vet inte vad de ska studera, andra är helt säkra men vill vänta. Och så finns det ju självklart olika blandningar av åsikter när det kommer till livet efter grundutbildningen.

    Något man kan konstatera som en gemensam nämnare är dock att ingen verkar riktig veta säkert vad de ger sig in på. Är det meningen att man ska vara osäker? Dessutom, ska man följa den smarta vägen, eller det man i hjärtat känner för? Vi är säkra på att det inte bara kan vara vi som tänker så här. Lägg gärna in en kommentar om du känner dig manad!






    Skribent: Rebecka                                                                                                                

    Vecka VIII - Livet efter skolan

    Vi går nu vårt sista år på gymnasiet och om tre månader kastas vi ut i den stora världen, där vi förväntas överleva på egen hand. Den första tiden glädjs nog de allra flesta åt friheten, ledigheten och framför allt - sovmornarna! Men när ekonomin börjar sina och rastlösheten växer inombords kommer paniken smygandes - paniken som kommer med det obligatoriska och nödvändiga ansvaret man som ung vuxen måste ta. Pengarna kommer inte längre automatiskt in på kontot vid varje månadsslut och man måste börja blicka framåt i livet.
    Vi står här i ett av många vägskäl i livet.
    Ska jag plugga eller ska jag jobba? ...och om jag ska jobba, vad ska jag jobba med? Och hur ska jag få detta jobb? Kanske måste jag istället plugga... Vad ska jag plugga för någonting? Vad vill jag göra i mitt liv?

    Det är många frågor som behöver sina svar i denna tid av livet, och visst är det viktiga frågor vi ställs inför. Trots det, försök att inte skrämmas av de utan ta dig tid och fundera. Grips inte av panik. Ta dig en riktig funderare, och var inte orolig, det finns alltid en andra chans om man känner att man valt fel väg.

    Dessa två veckor ska vi på LR försöka stilla studenters (inklusive våra egna) ångestkänslor och försöka vägleda dem(och oss själva) in på den väg som bäst passar var och en.

    Trevlig läsning!


    Skribent: Lena


    RSS 2.0