Vecka IX - Ditt bästa jag - Den förbjudna avundsjukan

Visst är det inte roligt när det går bra för andra, men inte för en själv. Enligt cosmopolitans webbundersökning har hela 93% varit riktigt avundsjuk på någon av sina närmaste kompisar, och själv ansett att det påverkat dem negativt.
Så hur kan man hantera avundsjukan?

Gör det motvilligt ont i dig när kompisen lyckats bättre än dig, eller när flick-/pojkvännen skaffat nyare prylar än du någonsin skulle ha råd med? Med säkerhet kan jag säga att de flesta av er någon gång har känt sig avundsjuk på någon närstående, trots att man egentligen bara Vill vara glad för dennes skull. Det är faktiskt en naturlig känsla, och i nuläget då vi delar med oss mer än någonsin av våra framgångar i bloggar etc, då kändisarnas liv är mer tillgängliga än de tidigare varit, är det inte konstigt.. Men det skulle det dock vara om man aldrig jämförde sig med andra och ja - ibland - kände sig underlägsen.
Varför är det då så vanligt att man känner sig avundsjuk på en nära vän istället för någon som kanske lyckats ÄNNU bättre? Jo, forskning visar att det ligger i människans natur att jämföra sig med sådana som ligger på samma "nivå", alltså sådana som du själv känner att du skulle kunna mäta dig med. Det är också där nyckeln till lösningen på problemet ligger!


Det första steget när svartsjukan slår till, är att fråga dig själv om känslan egentligen har någon grund. Kanske har inte tjejkompisens lycka med hur lyckad du är, att göra - du är inte dålig för att hon är bra. På längre sikt kanske det är dags att fundera på varför du blir avundsjuk - är det kompisen som konstant skryter? Eller, ligger det djupare än så - i din egen självkänsla? (Tips: lochr-blogg tema nr 1 om självkänsla).

Det bästa tipset vi kan ge är nog ändå att finna de sakerna du är allra bäst på, och försöka få tankarna att kretsa kring det positiva istället för det negativa. Ingen säger ju dock att det är fel att vara avundsjuk ibland - i viss mängd kan det leda till framgång!
Nästa gång - fråga kompisen som lyckats bättre om råd istället för att vända det negativt. Det kan definitivt hjälpa dig att nå dit du vill!



Skribent: Rebecka

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0