Vecka III - Självförtroende

De kommande veckorna kommer vi att prata om ditt innersta väsen - det som får dig att våga säga emot, våga gå fram till den där snygga killen och att våga stå upp för dig själv och det du tycker. Just precis, vi kommer att prata om ett ämne som är svårt för många personer, och det är självförtroendet.

Något som också ofta förekommer, är att man blandar ihop självförtroendet med nåt annat, som kanske inte alls har samma innebörd som man tror att det har. Vi kommer att förklara för er vad det innebär, och för er som kanske upptäcker att ni inte alls har lika bra självförtroende som ni tidigare trodde - hur man gör för att förbättra det.

Vi hoppas kunna ge er två givande veckor som gör skillnad!



Vecka II - Sanningen om din hy

Jag vet att jag även talar å Rebeckas vägnar då jag uttrycker besvikelse över bristen på frågor.
Här ger vi er chansen att få svar på tal, gratis och smärtfritt, men få har nappat.
Vi har dock fått in två frågor än så länge, men ännu är det inte för sent. Ni har till på måndag på er att fråga!

Är dyra produkter bättre än billiga?
fråga inskickad av: Elin

Genom lite sökning på Google har jag funnit en undersökning som visar att dyra schampon som införskaffas på frisörsalonger inte är märkbart bättre än billiga från exempelvis ICA. Där vanns testet av en produkt från L'oréal som kostar ca 25:-. Med i tävlingen var även ett schampo för hela 760:- (detta kom på tredje plats)
Om vi inriktar oss på just hudvård är en förståndig sak att göra, att titta på innehållet i produkten innan man ser till priset.
Något man ska undvika är mineraloljor, som man kan hitta i dyra, så väl som billiga produkter. Allting är en fråga om budget och man ska hålla sig inom de ramar som är rimliga för en själv. Man kan även tänka sig att vissa märken som uppnått en viss "status" på marknaden, fått den just därför att det håller en hög prisklass, och på så vis skapar sig bilden av att ha fina och bra produkter. I själva verket kan dessa produkter innehålla lika mycket kemikalier och mineraler som vilket "svensson-märke" som helst. En annan syn på det, kan vara att de dyra produkterna har sitt höga pris därför att de är medicinskt testade och noggrant framställda.

Sammanfattningsvis kan vi nog tipsa er om att läsa innehållsförteckningen och jämföra olika produkter. En bra idé är också att besöka en kosmetikabutik och ta hjälp av en anställd. De är utbildade för sådana ändamål och hjälper er säkert mer än gärna att hitta det som passar just er!


Finns det någon rynkkräm som verkligen tar bort rynkor?
fråga inskickad av: Gerd

Om man återigen tar upp detta med prisskillnader, finns även här en undersökning som visar att billiga och dyra rynkkrämer fungerar precis lika bra (eller kanske dåligt). Där var prisskillnaden ännu större än vid schampotestet, då en kräm för 1 890 kronor fick samma betyg som en för 105.
Ett märke vid namn Freeze 24/7 är stort inom kändisvärlden. Dessa sägs vara förstaklassiga Age-Less skincare-produkter som tillhör framtidens vetenskapsbaserade teknik. Priset speglas även av det, då en 50 ml förpackning kostar runt tusenlappen. De är komplement till botox och andra liknande behandlingar. Namnet Freeze är inte taget ur luften, utan säger en hel del om hur produkten verkar... Den ger en starkt kylande effekt och vid överdosering sticker och stramar det i huden. Den sägs dock fungera omedelbart och utmärkt. Trots det betyder det inte att man blir rynkfri bara genom att stryka på ett laget av Freeze-krämen. Krämer av alla dess slag är individuella och fungerar tyvärr inte på alla människor. Celebriteter som Eva Longoria, Cameron Diaz och Katie Holmes sägs vara flitiga användare av denna produkt, men, hur mycket rynkor de behöver reducera? det är frågan.
Andra produkter som sägs fungera är rynkkrämer Biotherm och Kanebo, ca 500 respektive 800 kronor.

Den mest smärtfria vägen (både för hud och plånbok), är nog ändå att låta rynkorna komma när de kommer. De är ett helt normalt ålderstecken, som återkommer i generationer till hela jordens befolkning.
Lättast skulle det vara om man bara accepterade dem, och såg dem som livserfarenheter!



Som sagt, tveka inte om ni har någon fråga ni vill få besvarad. Vi lovar att försöka ge er ett så bra svar, som vi möjligtvis kan,
Trevlig Helg!


Skribent: Lena


Vecka II - Sanningen om din hy

Frågor och svar
I förra inlägget kunde ni ta reda på vilken hudtyp ni tillhörde. Detta är dock inte att göra allt, utan alla andra frågor är minst lika viktiga! Så nu kommer vi lägga fram en del påståenden som har funnits med i alla år, och förhoppningsvis spräcka myterna!
Enjoy!

1. Får man vacker hy genom att dricka vatten?
"Det är en myt att det är nyttigt att dricka mycket vatten" berättar en läkare på Stureplanskliniken i Stockholm. "För mycket vatten kan tvärt om göra så att kroppen rensar ut mineraler och salter, som är viktiga för kroppen.
Det kan vara svårt att veta precis hur mycket din kropp behöver, men rekommendationerna är 2 liter om dagen. Vårt råd är helt enkelt; drick tills du inte längre är törstig!
FALSKT


2. Är det sant att man kan få allvarliga infektioner av att klämma en finne?
Med en viss besvikelse måste vi svara att ja, detta påstående är sant. (Att klämma är vårt gemensamma fritidsintresse)
Samma läkare som i förra stycket fick även denna fråga, och hennes svar var detta:
"Eftersom ansiktets lymfa, det nätverk av lymfkärl som transporterar vätska, töms uppåt, mot hjärnan, så kan det sluta med livshotande infektioner i hjärnan."
Vi tycker dock att detta låter väldigt långsökt, men man vet aldrig vad konsekvenserna av sina gärningar kan bli!
Då detta är dokumenterat, kanske det är bättre att använda en uttorkande créme, och låta bli rackaren istället!
SANT

3. Förstörs huden av alkohol?
Du blir inte bara tröttare i huvudet "dagen efter", även din hy känner likadant. Detta beror på att hela din kropp blir uttorkad när du dricker alkohol, och dessutom kan blodkärlen i ansiktet försvagas av alkoholen så att du blir rödflammig och mosig. Ett råd är att tänka på hur strupen känns när du vaknar på söndagsmorgonen. Din hud går igenom samma procedur!
Inte så himla party, helt enkelt.
SANT

4. Kan rynkcrémer ha motsatt effekt, om man använder den i för låg ålder?
Absolut inte! En rynkkräm kan tvärt emot ge en positiv verkan på en ung hy. Orsaken till detta är att dessa antirynkcrémer innehåller antioxidanter och vitaminer som är väldigt bra för alla sorts hudtyper. Tänk på att det aldrig är för tidigt att börja skydda sig mot rynkor! Vi måste dock lägga in ett litet tips till er där ute. Tipset är väldigt enkelt och innehåller tre bokstäver. SPF. För ansiktet gäller ju högre, desto bättre!
FALSKT


(För alla tjejer som duktigt läser sin Cosmopolitan, kommer ni att upptäcka att vi fått mycket "inspiration" från en artikel i nr 11 -08. Tack cosmo!)


Skribent: Rebecka

Vecka II - Sanningen om din hy

Vilken hudtyp har du?
Fet hy hit och torr hy dit. Alla dessa olika hudtyper kan vara ett mysterium. Många människor utgår från att de har fet hy just därför att t-zonen börjar glänsa lite framåt eftermiddagen. Kanske behandlar de då huden med en kräm som ska motverka denna feta hy, men upptäcker sedan att nya problem dyker upp. Som exempelvis torra partier kring ögon eller kinder. Vad är då detta? - Jo, ett bevis på en typisk blandhy.
Dessa begrepp angående hudtyper kan vara svåra att skilja åt och förstå. Därför kommer här en beskrivning av olika hudtyper, så du kan läsa dig till vad som stämmer in på just dig.

                        scrub            facial wash

Normal hy
- är oftast klar, mjuk och smidig och har i stort sätt jämn färg över hela ansiktet. Den är inte heller speciellt känslig för klimat och smink. Uttrycket "len som en babyrumpa" passar in på denna hudtyp. Pormaskar kan förekomma, men oftast i liten mängd runt näsvingen. Normal hy har en tendens att övergå till torr hy med stigande ålder. Personer med normal hy kan vara lyckliga då deras hy i stort sätt sköter sig själv. En normal fuktkräm kan duga alldeles lagom.

Torr hy
- är matt, orörlig och stram, till och med efter en noggrann tvätt med en mild rengöringsprodukt. Den blir lätt fnasig och är extra känslig vid kliamtförändringar (dvs. växlingar mellan vinter och vår etc.) Rynkor framträder även tidigare på en torr hy. Svalt vatten och återfuktning är A och O för denna hudtyp. Även milda rengöringsprodukter och feta krämer är viktiga. Personer med torr hy bör dock undvika hett vatten, för mycket sol samt torr och kylig luft.

Fet hy
- har den som ofta är blank och oljig i ansiktet. Ofta hör fet hy ihop med acne och stora, vidgade porer. Huden kan även vara grov, ojämn och se livlös ut. Eftersom porerna hos en med fet hy innehåller mycket smuts och bakterier, är det viktigt med ordentlig, djuprengörande ansiktstvätt. Sammandragande och balanserande ansiktsvatten, fukt och näring är också viktigt, så länge produkterna är helt fettfria.

Blandad hy
- har du om du besväras av en fet t-zon. Här är talgkötlarna ojämnt fördelade över huden och tätare i hårbotten, på pannan, längs näsan och på hakan. Det är just dessa ställen som har en tendens att bli feta. Kinderna kan vara torra samtidigt som finnar dyker upp i pannan. Blandad hy är vanligt och det som behövs är även här hudvårdsprodukter som tillför fukt och näring, men inte för mycket fett. Ett annat alternativ är att ha olika krämer för olika hudtyper, och smörja in de torra delarna med en fetare kräm och tvärt om.

Vi hoppas nu att ni fått klart för er vilken grupp ni tillhör, och också får nytta av de små råd vi gett er.

Håll ut, det kommer mera!
och då i form av vanliga frågor (och svar) angående huden.


Skribent: Lena


Vecka II - Sanningen om din hy

Alla har vi olika problem, vissa mindre och vissa mer omfattande. Det kan gälla allt från de irriterande mörka ringarna runt ögonen, fet t-zon till allvarligare åkommor som acne.
Vi har nog alla enligt oss själva problem med hyn som gör att vissa dagar blir Lite sämre.
Vi vill självklart att er livskvalité ska vara top notch, och därför ger vi er en vecka fylld med svar på era olika frågor om hudvård!




Skribent: Rebecka

Vecka I - Studiestress - Resultat

Som ni läst i förra inlägget kommer även detta inlägg handla om den press vi känner i skolan. Det är då skrattretande att vi just denna vecka, inte kunnat prestera lika bra på bloggen som vi planerat, just på grund av en tuff skolvecka. Vi hade tänkt oss en riktig utfrågning av många olika sorters människor, men har nu blivit tvungna att begränsa oss till människor i vår omgivning. Men men, det händer även de bästa...!

Sammanfattningvis är det dessa frågor vi använt oss av, för att analysera vår omgivnings syn på stress:
~ Känner du av skolstressen?
~ Vad gör du när du får mycket på samma gång?
~ Finns det något sätt man kan komma ifrån stressen på, eller är den oundviklig?
~ Vad gör du för att koppla av?
~ Presterar du bättre under stress?
~ Finns det egentligen någonting positivt alls med att vara under press?
 
Stolstressen verkar vara någonting som ingen studerande kommer undan, trots att några reagerar värre på den än andra. De flesta håller ändå med om att stressen kanske vara rent av nödvändig för att man ska få någonting gjort. En samhällselev vi pratade med sa: "Man ska inte känna stressen, men den ska finnas där omedvetet", och det fastnade vi för. Den lilla dos av stress, uppmuntrar oss att ta tag i saker. Det är dock när det stressen blir för stor som den övergår till negativ stress. För många medför det bieffekter som nedsatta koncentrationsmöjligheter, huvudvärk och brist på inspiration.
Bland svaren vi fått svarade de flesta att de ibland kände av stressen. När man sedan grävde djupare in i problemet, fick vi uppfattningen av att de vi frågade, tyckte det var jobbigare än de från början uttryckte. Försöker man ignorera sina signaler, och istället omedvetet samla på sig all stress tills man en dag exploderar? Vi tror att stresshantering skulle behöva vara tillgängligt i skolan. Kanske är det ett förslag till en ny kurs för gymnasieelever?
De övriga frågorna var formulerade på det viset, att de skulle svara på hur vi ska göra för att komma "lindrigt undan".
Så vad gör Alléskolans elever för att balansera skolan och välmåendet?
Det finns olika vägar att gå, och det verkar som om alla har sina individuella metoder. Vissa känner inte så mycket stress att de lider av det, utan tar dagen som den kommer istället. Det gäller att inte ställa så höga krav på sig själv och inte jämföra sig med någon annan än sig själv. Genom egna erfarenheter vet vi att det inte alltid är så lätt, men det är ett sätt som kan vara bra att tillämpa.

Ett annat sätt som många anser vara det bästa sättet att klara av det är att planera i förväg. Det verkar vara en säker metod som gör att man håller ordning på sina sysslor. Trots att många finner detta tillvägagångssätt användbart, är det väldigt få som faktiskt lyckas genomföra det. Är vi för odisciplinerade idag? Kanske alla borde följa "livsfilosofin" att ta en powernap när allting känns besvärligt. Detta är ett råd vi fått av en andraårselev på samhällsprogrammet. Efter en timmes sovande är personen i fråga redo att ta sig an uppgifterna som väntar.
Oavsett vad vi har för taktik, kommer vi inte ifrån stressen. Det verkar som om det aldrig riktigt finns tid för att slappna av.


Slutsats
Många känner av, och tycker att denna press i skolan är påfrestande. Det krävs att vi gemensamt kommer på ett sätt att klara oss. Det verkar som att lösningen för många är att planera väl, ta det lugnt emellanåt, inte hetsa upp sig och inte jämföra sig med andra, utan lita på sina egna kunskaper. Vi råder er också att inte glömma bort att sova! Utan sömn kan man inte prestera över huvud taget. Det har hänt alltför många gånger att man kommer till skolan med tunga ögonlock, efter en lång natt framför datorn. 

Vårat tips till er är att leva efter mottot "Lagom är alltid bäst", och därmed hitta en balans mellan skola och privatliv. men framför allt; Var nöjd med att du gjorde så gott du kunde.


Vecka I - Studiestress

Känslan av konstant stress som inte går att lägga ifrån sig förrän det är över. Skuldkänslor när man unnar sig fri tid som inte får hjärnan att gå på högvarv, och kännas som en ihopskrynklad vindruva.
Jag tror du känner igen dig.


Det vi pratar om är pressen att alltid prestera, att alltid känna att någonting skulle kunna bli lite bättre.
Detta är tyvärr inte ett ovanligt problem bland unga idag, då kraven från auktoriteter i skolvärlden ökar lavinartat. Allting snurrar så fort - och plötsligt tyngs vi ned av proven, liksom blomblad av tunga regndroppar.


Vad kan vi som unga individer göra för att förebygga och förbereda oss inför denna studiehets?
Finns det något
"botemedel" mot denna epidemi eller är den oundviklig?
Är det bara av ondo, eller påverkas vi positivt och gör oss starkare?


Detta är grundstenarna i vår första, kommande undersökning. Vi kommer att vända oss till gymnasieelever och hoppas på att finna ett samband mellan deras upplevelser. Kanske kan vi tillsammans komma fram till någon konkret lösning.


Håll utkik i början av nästa vecka då vi avslöjar vad vi fått ut av våra efterforskningar!


RSS 2.0