Vecka VII - Resor - Avslut

Nu är det tyvärr färdigrest med LR-blogg.
Vi hoppas att vi väckt er "resfeber" så ni fortsätter drömma vidare.
Har ni ännu inte fått nog av det visuella resandet kan ni fortsätta i era tv-soffor.

...På måndagar kl 20:00 i form av "Charterhjältar" på Kanal 5
och på onsdagar kl 20:00 får ni följa "Semestersvenskar" i TV4

Trevlig resa!


Skribent: Lena

Vecka VII - Resor - Gröna resor

Vi har ju klart konstaterat att resande är en lyx som många utav oss inte skulle klara oss utan. Något de flesta av oss nog måste inse är just att det är en lyx - och att det inte i framtiden är hållbart att fortsätta som vi gör.
Vid varenda flygning släpps otroligt mycket miljöfarliga växthusgaser ut i atmosfären som är en stor bidragande faktor till exempelvis växthuseffekten och försurning av marken vi brukar.
Man måste dock tänka logiskt - visst måste den moderna människan kunna transportera sig mellan länder, det går verkligen inte att stänga av allt resande! Då skulle vi missa viktiga faktorer som internationalisering.
Vi känner därför att vi måste ta reda på hur vi miljösmartast kan ta oss till ett fjärran land! (för vem vill stanna i Sverige året runt?)




Buss
Kanske inte det mest bekväma resesättet. Men gäller det kortare resor som t.ex. inom landet, så kan man ju faktiskt offra sig för miljön. Faktum är att om du reser mellan Göteborg - Stockholm släpps ca. 76,5 kg koldioxid om du åker bil, men med buss minskar utsläppen till 14,4 kg koldioxid. Det kanske är värt den extra timmen med buss?

Tåg
I Sverige är tåg det i särklass miljövänligaste alternativet, t.ex. SJ som är den största leverantören använder miljömärkt el. I Europa och världen i övrigt är tåget klart miljövänligare än flyg. Men åtskilligt av elen hämtas dock från kol, olja och naturgas vilket gör att buss ändå ibland kan vara ett miljövänligare alternativ än tåg.

Båt
Det råder olika meningar om hur stor miljöbov sjöfarten är, så det är svårt att ge några direkta riktlinjer där. Snabbfärjor är dock ett kapitel för sig - vissa snabbfärjor bidrar med mer koldioxid än ett flygplan på samma sträcka. Om du valt att ta båten finns det dock ett par riktlinjer att följa:

  • En långsam färja är ur miljöhänsyn bättre än en snabb.
  • Välj helst färjor med hög beläggning.
  • Kortare sjöresor är bättre än långa då sjöresor generellt sett ger högre utsläpp per kilometer än landtransporter.

  •  

    Flyg
    Inget annat transportmedel, bortsett från snabbfärjor, har så stor miljöbelastning per kilometer. Många bedömare anser också att utsläppen är mycket mer skadliga då de släpps ut på så hög höjd.
       Mellan orter som Stockholm-Göteborg, Malmö-Stockholm är det knappast tidsmässigt försvarbart idag att ta flyget istället för tåg när man räknar den totala tiden inklusive transport till/från flygplatserna, säkerhetskontrollen etc. Ska man resa lite längre har man dock inte alltid något val utan måste flyga

    • Boka en avgång utan mellanlandning
    • Många av de etablerade flygbolagen satsar aktivt på nya, effektiva plan som en del i deras miljöval.
    • Välj flygplan som har många säten
    • Välj kollektivtrafik till/från flygplatserna
    • Charter har normalt högre beläggningsgrad än reguljärflyg och är därför ett bättre miljöval
    • Låt långresor bli långa! Om du reser till t ex Asien, försök att stanna längre och res inte så ofta.

    Gröna tips för dig som ändå flyger:
    Försök att packa lätt, så lite vikt som möjligt! Ju lättare flygplan desto lägre bränsleförbrukning!






    Skribent: Rebecka                                                                                                                     

    Vecka VII - Resor - Var inte rädd för "okända" resmål

    Orden resa och semester kan innebära helt skilda saker, beroende på vem du talar med. Vissa längtar efter en paus i vardagen och drar iväg på en charter - bråkar om solstolar runt poolen med massor med andra svenskar, deltar i lekar som de trogna reseledarna anordnar och dricker paraplydrinkar halva natten...
    Andra tänker sig semester som en plats där de är minst 10 km ifrån allmänheten där det enda sällskapet är en talande papegoja. Ännu en annan har inte semester förr än han är mitt uppe i spännande utflykter och aktiviteter.

    Vad semester betyder för dig får du själv fundera över, men här kommer lite inspiration till de som intresserar sig för den lite annorlunda resan och inte är rädd att prova någonting nytt - En resa där man inte sitter sysslolös, men inte heller riskerar att hamna på samma semesterort som halva grannskapet hemifrån.

    Är man ute efter en vecka av solande och badande, men klarar sig utan alla andra turister, är ett bra (och billigt) tips att söka sig till en lite mindre ort, vilka ofta har minst lika vackra stränder som de riktiga turistorterna. Skillnaden med ett mindre utveckalt turistområde är att det inte är lika internationellt anpassat. Man får nöja sig med lite knackig engelska från hotellpersonalen och från närbutikskassörskan.
    Med Ryanair flyger man oftast till en mindre ort, lite utanför själva turistmålet. Stannar man i denna ort får man oftast mer valuta för pengarna då dessa inte pressar turisterna på pengar såsom de gör i storstäderna. På dessa "småställen" får man oftast även en mer sanningsenlig bild av samhället, och man kommer inte till något fejkat och uppbyggt semesterparadis.

    Så vill du ha en originell reseupplevelse som inte behöver kosta skjortan, är det värt att ta en titt på de mindre orterna. Även de har mycket att erbjuda.


    Är du exempelvis sugen på franska rivieran, kan du med Ryanair billigt flyga till Toulon,
    en liten vacker och pittoresk stad inte långt från S:t Tropez.
      
    (tryck på bilderna för förstoring)


    Skribent: Lena


    Vecka VII - Resor

    Att resa iväg till en fjärran och exotisk plats är bland det bästa vi vet. Där kan man glömma bort vardagen, slappna av och uppleva saker man aldrig skulle uppleva hemma. Det är en lyx som inte varit ett alternativ under så lång tid - så därför ska vi nu berätta hur historien bakom nöjesresor egentligen började.

    Idag har nästan alla i-landsinvånare flugit, någon gång. Men det var inte speciellt länge sen blotta tanken på att kunna färda sig som vi gör i dagens läge, ansågs vara drömmande. Året var 1947, och luftfartsverket (LFV) inrättades - det första steget mot dagens moderna resande togs. Folk som längtade utomlands färdades fortfarande via färja, och de flesta hade inte en tanke på att flygandet inom relativt kort tid skulle bli vanligt bland allmänheten.
    Redan år 1960, 13 år senare, flög 70.00 svenskar utomlands för att uppleva bl.a. Las Palmas och Teneriffa som var de mest omtyckta resmålen då. Det var dock inte förrän i mitten av 70-talet som flygresor utomlands verkligen exploderade - och år 1976 reste mer än 5 milj. svenskar utomlands. 


    Vad har man då att tacka för att det är så lättillgängligt idag? 

    Av texten kan man definitivt urskilja att vi troligtvis inte skulle fara utomlands en bråkdel så mycket som vi idag gör, om det inte var tack vare att flygandet öppnades för allmänheten. Det har öppnat många dörrar - och i takt med att vi reser mer och mer, blir biljetterna billigare och billigare. Flygbolagen tjänar miljarder på charter och privata nöjesresor varje år, och konstigt är väl inte det. Det går ju inte att förneka - utan flygandets utveckling skulle de flesta aldrig upplevt en bråkdel så mycket av omvärlden som de flesta faktiskt har. Och visst är det underbart?


    Skribent: Rebecka


    Vecka VII - Resor

    Snö, snö, snö - vart vi än vänder oss ser vi snö, och det är ingen vacker, lätt pudersnö inte. Nej, det är slaskig, smutsig och oönskad snö. Vintern verkar aldrig ta slut. Kallfronterna drar sig in över Sverige och kyler ned oss alla.
    Medan vi halkar omkring i denna iskalla vindervärld är det lätt (och behövligt) att drömma sig bort ibland.
    Vem skulle byta denna snöiga tillvaro mot en vit sandstrand för en tid? - Förmodligen de allra flesta.

    I tider som denna är man riktigt sugen på att boka en flygstol och ge sig iväg till den tropiska värmen. Har man inte möjlighet att göra det, kan man istället följa med LR-blogg på dessa drömresor och fly den kalla vardagen och vinterkylan för en stund, om det så bara är i fantasin.

    Dessa två veckor ska vi ägna åt resor i alla dess former. Vi har bland annat tänkt dela med oss av våra egna restips och hoppas på att kunna inspirera och underhålla er.

    Följ LR-bloggs resa och dröm dig bort tillsammans med oss!




    Skribent: Lena

    Vecka VI - Bloggande - Avslut

    Hej alla kära bloggläsare!
    Som en del av er säkert förstått, börjar perioden med ämnet "Bloggande" att lida mot sitt slut. Vi hoppas att ni nu har insett möjligheterna i bloggvärlden, och att ni vågar ta av stödhjulen och fara ut och leta efter era egna favoriter.
    Samtidigt som det pågår en hel del fuffens inom speciellt det professionella bloggandet, så är det en enorm möjlighet för oss alla att kunna uttrycka oss, och ett alldeles ypperligt medium att knyta nya kontakter - eller kanske hitta en hobby - genom. Så vår förhoppning är självklart att ni har tyckt denna period varit intressant och fått er att tänka en gång till, och bryta loss lite från dina vardagliga mönster.


    Är det bara vi som längtar något så otroligt till våren?


    Som tur är så medför ju alltid ett avslut en början på något annat. Nu är det alltså dags att komma fram till vilket ämne vi ska ta upp här näst,
    så vad tycker ni? allt från smink till politik, låt fantasin flöda!


    Skribent: Rebecka


    Vecka VI - Bloggande - Resultat av omröstning

    Vilken bloggare intresserar er mest? Professionell som amatör. Vi är intresserade av att veta, så vi i slutet av denna period kan sammaställa en lista över LochRs läsares favoritbloggar.

    Maila oss på [email protected] och dela med er av er favorit
    och motivera gärna varför just denna bloggare tilltalar er.



    Nu är ännu en period av bloggande i det närmaste slut, och det innebär även att omröstningen gällande era favoritbloggar är över. Här är resultatet:

    • Fuck you right back http://www.finest.se/katrin
      Tyvärr saknas beskrivning av bloggen, men jag tror att ni alla har hört talas om Katrin Zytomierska (f.d. Schulman). Tjejen är otroligt underhållande med sina giftiga kommentarer, men också intressanta tankar och uppdateringar om roliga händelser i hennes liv. Värd att följa!

    • 18 år  och 3barnsmamma mammabeckas.blogg.se
      (personlig beskrivning från bloggen)
      Den här bloggen handlar om mitt liv som ung mamma!
      Jag är en fjuttig liten 18-åring med alldeles för många barn - och jag älskar det!
      Jag var 16 år gammal när min första dotter, Tindra föddes. Ett år senare kom mina tvillingflickor Tuva & Enya!

    • Mikael "Glänne" Glännström sokrates.webblogg.se
      (personlig beskrivning från bloggen)
      31-årig psykologistudent som tidigare lidit av social fobi och panikångest. Har ambitioner att bli psykologiforskare. Det är dags för ett paradigmskifte inom psykiatrin. Från diagnosfokus till individfokus.
      - Detta är min blogg/hemsida och innehåller allt mellan skräp och guldkorn. Min "kunskap" är till din tjänst!

    • Style by kling kanal5.se/web/stylebykling/1
      Tyvärr saknas även här beskrivning på hennes blogg, men av egna erfarenheter kan jag absolut rekommendera Elin Klings blogg. Förutom det faktumet att hon är moderedaktör på tidningen SOLO, så har hon även en "Stora Bloggpiset" -vinst på nacken, vilket starkt visar att hon är någon att lita på när det kommer till mode.

    • Lyktor och tyg Lyktorochtyg.blogspot.com
      (personlig beskrivning från bloggen)
      Välkommen till min blogg, en blogg om inredning, livet och vardagstro. Jag är kvinna mitt i Närke som älskar lyktor som lyser och känna tyg i min hand. Bor i ett litet hus på landet med en underbar och rolig man som luktar gott. Sista barnet ut, snart i alla fall. Två har redan gett sig iväg och hittat roligare människor att leva med.

    (Observera att denna lista inte är numrerad. Det innebär att de inte är listade efter antal röster)


    Som ni kanske har märkt, så innefattar inte vår lista enbart stora namn som exempelvis kenza eller perez hilton. Det vi vill förmedla till er är alltså att vidga era vyer, fastna inte vid de populära namnen (även om de ibland är smaskiga att läsa). Bloggvärlden är så otroligt stor, och där ute finns väldigt mycket att utforska, lära sig, och inspireras av.
    LÄS OCH NJUT!



    Skribent: Rebecka

    Vecka VI - Bloggande - Arkivtips

    Jag städade precis mitt rum, och tänka sig vad man kan hitta intressanta saker på golvet ibland..!
    Jag fann en artikel urriven ur tidningen Metro (2008-08-14) med ruburiken "Obegriplig vardagsfrossa". Den är skriven av Alex Schulman, Sveriges föredetta mest populära bloggare. Han diskuterar varför vissa bloggare blir mer uppmärksammade än andra, han skriver om Blondinbellas bakgrund och han jämför vad som var "intressant" för ett par år sedan, då han var störst på bloggscenen, och vad som krävs för att lyckas nu.

    Detta väckte många intressanta tankar i mitt huvud,
    så jag ville dela med mig av den till er!

    http://metropoint.metro.lu/20080814_Riks.pdf
    bläddra ned till sidan 10!
    (Adobe Reader krävs)



    Skribent: Lena                                                                                                                          

    RSS 2.0