Vecka VII - Resor - Gröna resor

Vi har ju klart konstaterat att resande är en lyx som många utav oss inte skulle klara oss utan. Något de flesta av oss nog måste inse är just att det är en lyx - och att det inte i framtiden är hållbart att fortsätta som vi gör.
Vid varenda flygning släpps otroligt mycket miljöfarliga växthusgaser ut i atmosfären som är en stor bidragande faktor till exempelvis växthuseffekten och försurning av marken vi brukar.
Man måste dock tänka logiskt - visst måste den moderna människan kunna transportera sig mellan länder, det går verkligen inte att stänga av allt resande! Då skulle vi missa viktiga faktorer som internationalisering.
Vi känner därför att vi måste ta reda på hur vi miljösmartast kan ta oss till ett fjärran land! (för vem vill stanna i Sverige året runt?)




Buss
Kanske inte det mest bekväma resesättet. Men gäller det kortare resor som t.ex. inom landet, så kan man ju faktiskt offra sig för miljön. Faktum är att om du reser mellan Göteborg - Stockholm släpps ca. 76,5 kg koldioxid om du åker bil, men med buss minskar utsläppen till 14,4 kg koldioxid. Det kanske är värt den extra timmen med buss?

Tåg
I Sverige är tåg det i särklass miljövänligaste alternativet, t.ex. SJ som är den största leverantören använder miljömärkt el. I Europa och världen i övrigt är tåget klart miljövänligare än flyg. Men åtskilligt av elen hämtas dock från kol, olja och naturgas vilket gör att buss ändå ibland kan vara ett miljövänligare alternativ än tåg.

Båt
Det råder olika meningar om hur stor miljöbov sjöfarten är, så det är svårt att ge några direkta riktlinjer där. Snabbfärjor är dock ett kapitel för sig - vissa snabbfärjor bidrar med mer koldioxid än ett flygplan på samma sträcka. Om du valt att ta båten finns det dock ett par riktlinjer att följa:

  • En långsam färja är ur miljöhänsyn bättre än en snabb.
  • Välj helst färjor med hög beläggning.
  • Kortare sjöresor är bättre än långa då sjöresor generellt sett ger högre utsläpp per kilometer än landtransporter.

  •  

    Flyg
    Inget annat transportmedel, bortsett från snabbfärjor, har så stor miljöbelastning per kilometer. Många bedömare anser också att utsläppen är mycket mer skadliga då de släpps ut på så hög höjd.
       Mellan orter som Stockholm-Göteborg, Malmö-Stockholm är det knappast tidsmässigt försvarbart idag att ta flyget istället för tåg när man räknar den totala tiden inklusive transport till/från flygplatserna, säkerhetskontrollen etc. Ska man resa lite längre har man dock inte alltid något val utan måste flyga

    • Boka en avgång utan mellanlandning
    • Många av de etablerade flygbolagen satsar aktivt på nya, effektiva plan som en del i deras miljöval.
    • Välj flygplan som har många säten
    • Välj kollektivtrafik till/från flygplatserna
    • Charter har normalt högre beläggningsgrad än reguljärflyg och är därför ett bättre miljöval
    • Låt långresor bli långa! Om du reser till t ex Asien, försök att stanna längre och res inte så ofta.

    Gröna tips för dig som ändå flyger:
    Försök att packa lätt, så lite vikt som möjligt! Ju lättare flygplan desto lägre bränsleförbrukning!






    Skribent: Rebecka                                                                                                                     

    Kommentarer
    Postat av: Anonym

    ju mer jag läser l&r, ju mer gillar jag det och ju mer längtar jag till nästa inlägg!

    you go girls : )

    2009-02-22 @ 16:38:40
    Postat av: Anonym

    Bra res och miljö- tips. Tack för en fin bligg. Kram A.

    2009-02-25 @ 22:09:11

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0