Vecka V - Second Hand - Myrorna

Vi hoppas innerligt att ni alla haft en riktigt god jul, med mycket skratt och god mat!
Efter ett uppehåll pga julfirande är vi nu tillbaka på banan igen, fortfarande inriktade på Second hand.
Ni ska nu få läsa in er på Myrorna och dess arbete, vilket vi hoppas kommer att intressera er och även göra att ni får upp ögonen för Second hand.
Vi söker även fortfarande frivilliga till vår undersökning, snälla hjälp oss!



Jag sitter här med en broschyr utgiven av Myrorna framför mig. På framsidan står det "Är du medveten?". Vidare sedan kan man läsa om vad man är medveten om då man handlar på Myrorna, nämligen mode-, design-, miljö-, pris- och socialt medveten.

1899 öppnades Myrornas första butik och nu finns det totalt 28 butiker runt om i Sverige.
Myrornas grundtanke och affärsidé är att skapa ett ekonomiskt överskott till Frälsningsarméns sociala arbete för utsatta människor. Överskottet, som år 2007 var 20 miljoner kronor, gör det möjligt för unga eller missbrukare att få en bostad, det hjälper invandrare att lära sig svenska och komma in i samhället. Det satsas också på samtalsstöd för människor i behov av det. Detta sköts genom Frälsningsarmén som alltså Myrorna är en del av. I Myrornas butiker finns det även ett stort behov av arbetskraft där man behövs oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnisk tillhörighet eller funktionshinder.


Myrorna som organisation är även medvetna om miljön, då de förespråkar återanvändning före återvinning av produkter. De produkter som lämnas in till Myrorna som av någon anledning inte är möjliga att säljas, återvinns dock och omvandlas till material till nya produkter, men helst ser de återanvändning. Det är en mycket smart idé då man självklart någon gång tröttnar på sina möbler, kläder eller liknande. Bara för det behöver de inte vara oanvändbara, och för någon annan kanske just den produkten är något väldigt användbart. Vi människor har olika smak och därför kan man, istället för att slänga det man tröttnat på, lämna in det till exempelvis Myrorna så det kan komma till nytta igen.

Gällande miljön kan man på Myrorna.se läsa hur mycket resurser som sparas tack vare återanvändning:
  • Myrornas insamling av 9 000 ton textil ger en årlig vattenbesparing på 93,15 miljarder liter vatten.
  • Det är jämförbart med tre dagars vattenkonsumtion för de 1,3 miljarder människor på jorden som varje dag lever utan tillgång till rent vatten. Det är stora volymer vatten med tanke på att Myrornas insamling av textil enbart motsvarar 2,9 % av Sveriges årliga import av textil.

  • Myrornas insamling av ca 40 miljoner artiklar sparar samhället en energikonsumtion som motsvarar mer än Sveriges totala vindkraftsproduktion per år.


  • Mode- och designmedveten är man därför att man på Myrorna enkelt kan skapa sin alldeles egna stil och hitta plagg och möbler utöver det vanliga.

    Man kan alltså göra miljön och samhället en jättetjänst, samtidigt som man själv och hemmet får sig ett upplyft, och det alltid till lågpris på Myrorna. Vad väntar du på? Gör en insats för vår planet och människorna på den. Gör ett medvetet val - Välj Myrorna!


    Skribent: Lena


    Vecka V - Second Hand - Undersökning

    Hej alla söta bloggläsare!

    Vi kommer här i julveckan att utföra en undersökning av er läsares köpvanor och inställning till second hand.
    Därför skulle vi bli väldigt glada om ni som känner er manade att hjälpa till hörde av er, genom exempelvis en kommentar här på bloggen.

    tack på förhand :)




                                         kände att en mysig julbild passar in i dessa tider..

    Skribent: Rebecka

    Vecka V - Second Hand

    Second Hand/Vintage. Vad är skillnaden?

    Idag slängs dehär orden runt, och det verkar som det "i folkmun" betyder samma sak. Jag misstänker att vi inte är de enda som har funderat på vad som är skillnaden. Självklart har vi tagit det som en uppmaning på att ta reda på sanningen!

    Vintage (engelska 'en bra årgång') är en engelsk term som syftar på en äldre vara av god kvalitet.

    Etymologi: Ordet härstammar från det latinska språket, där det betyder vinskörd (vin-tid). Via franska och medelengelska har ordet fått utökad betydelse såsom "gammal fin kvalitet" och "gammal fin årgång" (t.ex. vintagebil; vintagevin).

    Termen vintage är etablerat om vin som är lagrat och oftast med de bästa druvorna, till exempel portvin och madeira.

    I modesammanhang syftar vintage på kläder från en annan era, exempelvis sent 1800-tal eller 1960-tal. En del menar att kläder i regel bör vara minst 25 år gamla för att kallas vintage, men åsikterna om detta går isär. I USA säljs exempelvis kläder från grunge-eran som 90-talsvintage.

    På bland annat e-bay används ibland termen vintage som synonym till retro vid klädförsäljning av klänningar, förkläden och många andra slags plagg. Detta är dock missvisande, eftersom begreppet retro innebär att ett plagg är nyproducerat i en tidigare tidstypisk stil (såsom exempelvis 1960-talsinspirerade klänningar).

    (källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vintage)

    Second hand (engelska för "andra hand") är en beteckning för begagnade eller använda varor, särskilt kläder. En affär som säljer sådana varor kallas second hand-butik. För begagnade modekläder av högre kvalitet används ibland den engelska termen vintage.

    Många second hand-butiker drivs av välgörenhetsorganisationer som får sina varor till skänks av privatpersoner och företag. Butiker som ägs av affärsdrivande företag köper vanligen in sina varor.
    (Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Second_hand)



    Om ni nu studerat dessa texter ordentligt, inser ni nog att det trots allt inte har samma betydelse. Så akta för att kalla allt ni hittar på myrorna för Vintage..


    Skribent: Rebecka


    Vecka V - Second Hand

    Hej på er alla! Först och främst vill vi be om ursäkt för detta långa uppehåll vi haft på bloggen. Vi blev näst intill utbrända av skolarbeten, så vi bestämde oss för att lägga bloggen på hyllan - men bara för två veckors tid! Så nu är vi tillbaka, fortfarande trötta, men hungriga efter bloggskrivandet.

    Det vi tänkt skriva om föregående vecka var Second hand, just därför att det går hand i hand med de miljöfrågor vi tog upp förra veckan. Vi tänkte inte skippa denna idé, utan ägnar istället dessa två veckor till det ämnet.

    Second hand har ju blivit lite kitchigt igen, efter att det haft en negativ klang under en tid. Detta verkar alltså vara påväg att ändras, då retromodet nämrar sig igen. Vi ska under dessa två veckor undersöka vad dagens ungdom tycker om att handla i andra hand, och även ta en titt in på Myrorna; Sveriges ledande organisation inom Second hand- försäljning.

    Vi hoppas att våra läsare fortfarande är oss trogna, och att ni ska finna detta intressant!


       

    Skribent: Lena

    RSS 2.0