Vecka IX - Ditt bästa jag - Att göra karriär

Vem vill inte "göra karriär" - lyckas bra på jobbet; få en inre bekräftelse - och troligtvis tjäna en extra hacka. Ingen startar väl ett nytt jobb med inställningen att inte lyckas, men vad mer än önskan att lyckas krävs för att klättra upp i karriärstegen?
Karriärcoachen Charlotte har jobbat inom yrket i 19 år, och kan verkligen det hon gör. Här kommer hennes bästa tips till dig som vill nå framgång på jobbet!


Bestäm dig!
Vill du uppåt, utvecklas i din nuvarande roll, röra dig mot en annan typ av tjänst eller helt enkelt byta jobb? Karriär handlar inte enbart om att bli chef, men för att det ska börja röra på sig för dig gäller det att du vet vad du vill göra.


Berätta om det du vill!
Din chef är ingen tankeläsare, och har säkerligen varken tid eller förmåga att lirka ur dig dina karriärplaner. Den som sitter och väntar på att bli upptäckt kommer ingen vart. Utvecklingssamtalet eller en informell kaffe med chefen, det finns många chanser att förklara hur du ser på din egen utveckling - och hur du vill bidra till företagets framgång (och därmed din egen). Det finns inte en chef som kan tänka ut utvecklingsplaner för anställda, den tiden är passé. De som är framgångsrika har tänkt igenom det här själva.


Förklara hur du kan förbättra företaget!
Företag vill alltid skaffa fler kunder, göra större affärer och skära i sina kostnader. På vilket sätt kan du hjälpa till med det? Den smarte karriäristen förklarar på ett självklart sätt hur hon bidrar till att företaget går bättre eller organisationen funkar effektivare.Arbetsgivaren struntar egentligen i vad du vill, de vill öka affärerna och kan du bidra till det blir du intressant.

Rör dig ständigt framåt!
När du kommer till ett nytt jobb, projekt eller uppdrag - fundera på hur ditt eventuella nästa steg kan se ut. Hur får dessa arbetsuppgifter dig att bli bättre inför nästa uppdrag? Kanske kan du lära dig något nytt.

Det gäller att ligga lite före sig själv, det är nästan för sent när man har tappat suget på jobbet och hamnat i en negativ fas. Då är det mycket bättre att ha ett längre perspektiv.


Visa din chef att du är pålitlig!
Nya arbetsuppgifter? Inga problem. Kollegor som behöver hjälp? Det fixar du. Den som ställer upp när det behövs - och tydligt visar det - kommer omgivningen ihåg.



Självklart fungerar karriärstegen individuellt, det som fungerar på mitt jobb fungerar inte med säkerhet på ditt. Dessa är dock de generella stegen som rekommenderas av karriärcoacherna, och kanske kan du iallafall få något

Skribent: Rebecka

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0