Vecka IX - Ditt bästa jag - Förhållandetips

Kärlek och förhållanden är inte alltid sprakande och spännande och många gånger kan det kännas tufft och nästintill meningslöst att få dem att fungera. Men det är inte meningslöst! Man ska alltid försöka och med några bra tips kan man fräscha upp vilket gammalt dammigt förhållande som helst.
När kärleken väl sprudlar utsöndras massvis med endorfiner som får en att bli glad och positiv. Dessa endorfinutsläpp behövs för att man ska kunna hålla humöret uppe och kunna vara sitt bästa jag.


Här följer några tips som förbättrar ditt förhållande
(dessa passar bäst in på par som bor ihop, men du kan själv välja ut det som stämmer in på just dig och din partner, och anpassa det till ert förhållande)


Tips 1
Ändra rutiner
Om mannen i förhållandet exempelvis brukar träna på kvällen efter jobbet/skolan, vilket därmed medför mindre tid för varandra, kan han istället börja träna på morgonen. På så vis hinner man med lite kvalitetstid och har tid för varandra på kvällen.

Tips 2
Håll helgerna fria
Har båda parter i ett förhållande ett jäktigt arbetsschema som innebär mycket helgjobb, kan det vara svårt att få det att fungera. Planera då tillsammans och försök att se till att båda är lediga samma helger. Om någon har en fest eller dylikt inplanerat, ta med den respektive. Ta helgen som den kommer - tillsammans.

Tips 3
Hjälps åt med städningen
Ordna något slags schema, bokstavligt talat eller muntligt, över vem som gör vad när osv. Hjälps åt och ägna exempelvis en söndagsförmiddag åt städning. Hjälps ni åt, går det snabbare och ni har sedan tid för andra, roligare aktiviteter.

Tips 4
Undvik diskussioner på morgonen
Vem har inte ett mer eller mindre hetsigt morgonhumör? Undvik att komma i konflikt under denna tid på dygnet, så ni kan undvika att gå till arbetet/skolan som ovänner. Även om man irriterar sig på någonting gällande den andre, vänta med att ta upp detta tills senare på dagen.

Tips 5
Hitta på roliga saker tillsammans
Definieringen av roligt är ju väldigt individuellt. Men att hitta på saker tillsammans, varesig det handlar om cykelutflykter, bergsklättring, snöbollskrig eller en mysig picknick, är ju trevligt - så länge man är tillsammans. Finn gemensamma intressen och utgå ifrån dem. Tänk även på att alla människor behöver fysisk kontakt. Snåla inte med kramarna!

Tips 6
Var inte rädd för att 'ha tråkigt' tillsammans
Att göra vardagliga saker, som att läsa en bok, plugga eller spela tv-spel i varandras närhet behöver inte vara tabulagt. Genom att ge varandra tillåtelse att ägna tid för sig själv, men göra det sida vid sida, lär ni er att anpassa er till vardagen - som man ju faktiskt också måste klara av att leva tillsammans i.

Tips 7
Uppmuntra varandra varje dag
'- Vad fin du är i den där tröjan', '- Jag gillar din söta röst', '-Du är rolig'... Vem vill inte höra någon sådant från sin kärlek? Det behöver inte vara de allra värsta klychiga replikerna, utan bara vänliga, ärliga ord som uppmuntrar den andre. Genom sådana här enkla, små komplimanger hjälper man också till att höja den andres självförtroende!

Tips 8
Skaffa ett gemensamt projekt
Att tillsammans ha någonting att arbeta med, exempelvis en sommarstuga, ett växthus eller en tavla, är bra. Man behöver någonting annat gemensamt, mer än förälskelsen.

Tips 9
Lita på, och tro gott om varandra
Man ska aldrig vara snål med förlåtelser och aldrig heller dra upp gamla fel. Problem som man talat ut om är passé och ska inte dras upp igen efter att man förlåtit dem. Man måste tro gott om varandra och prata med varandra. Om det är någonting man funderar eller bekymrar sig över, ta upp det med den andre istället för att själv gå och spekulera i det hela. Ha som vana att ta upp problem så fort de uppkommer.

Tips 10
Ge varandra frihet
Stäng inte in varandra. Försök att hitta balansen mellan egentid och tillsammanstid. Respektera den andres behov och försök inte att göra om din partner. Visa respekt för varandra och behandla varandra väl.



Förhållanden är inte en barnlek, utan en väldigt klurig och energikrävande del av livet, men kärleken man får ut av dem gör det värt att försöka - igen, igen och igen.
Det finns dock en gräns för vad man ska tolerera. Du ska inte låta någon trampa på dig!

All you need is love



Skribent: Lena

Kommentarer
Postat av: Gerd Henningson

Tack för alla kloka och användbara tips som mycket väl kan appliceras på farmnor och farfar efter 49 års äktenskap. Du är SÅÅ klok och förståndig!

Farmor

2009-04-18 @ 19:34:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0